Nagano a Zlatý hattrick v Jihlavě

03.06.2014 / Zdeněk Drla

Památku legendárního Ivana Hlinky (1950-2004), od jehož smrti uplyne letos v srpnu deset let, připomene Zlaté utkání. V sobotu 30. srpna 2014 se v něm na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě utkají olympijští vítězové z Nagana s mistry světa z období Zlatého hattricku 1999-2001.
Tým olympijských vítězů povede Slavomír Lener, tým mistrů světa Josef Augusta.

Zlaté utkání - zápas olympijských vítězů z Nagana proti mistrům světa z období zlatého hattricku, tedy 1999 – 2001. Toto období bylo nejúspěšnější érou v historii českého a československého hokeje. Bylo to období výjimečných hráčů i trenérů.

„S myšlenkou uspořádat tuto exhibici za mnou přišel pan Josef Augusta. Hovořil o tom prý s Robertem Reichlem a shodli se, že by bylo pěkné, zvláště při příležitosti významného výročí úmrtí Ivana Hlinky, se po čase opět setkat, zavzpomínat a zahrát si hokej. Jelikož máme zkušenosti v Jihlavě s pořádáním těchto utkání (Den mistrů, Den legend - pozn. aut.) jestli bych se toho neujal. Považuji tuto exhibici za tak výjimečnou a významnou, že jsem ani na okamžik neváhal. Zaujalo mne to hned v první moment," popisuje zrod exhibice jeden z organizátorů Bedřich Ščerban, jednatel Dukly Jihlava.

Vzpomínka na Ivana Hlinku

Letos uplyne deset let od úmrtí Ivana Hlinky, jež stál za úspěchem v Naganu. Zlaté utkání tak bude příležitostí připomenout si tohoto nezapomenutelného trenéra a vzdát mu hold.

„Měl jsem v hlavě tento nápad delší dobu. Zjistil jsem, že stejný nápad nosí v hlavě i Sláva Lener a Robert Reichel, tehdejší kapitán. Toto čtyřleté období bude těžko kdy překonatelné na úrovni České republiky. Chtěli jsme si připomenout zlaté časy největších úspěchů. Hráči často ještě hrají. Mohou ukázat fanouškům stále své dovednosti. Bude to dobrá propagace této éry, dobrá možnost si připomenout Ivana,“ říká k akci Josef Augusta, který se postaví na střídačku mistrů světa.

„Je dobře, že se sejdeme,“ potvrzuje tehdejší kapitán reprezentace Robert Reichel. „Bavili jsme se o tom v Praze při srazu k výročí Nagana a bylo nám jasné, že bude složité zápas uspořádat, dát všechny dohromady. Každý žijeme jinde, někteří za mořem. Možná se takto na ledě sejdeme vůbec naposledy,“ doplňuje Reichel.

Utkání se uskuteční v sobotu 30. srpna 2014 na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě. Akce je spojena s doprovodným programem v parku přiléhajícímu ke stadionu. Bude zde program pro děti, autogramiáda atd.

Program:

12:00 zahájení programu v parku
14:00–15:30 autogramiáda v prostorách parku, k dispozici budou repliky dresů ČR, trika s logem, puky, podpisová leporela
17.25 – slavnostní nástup
17.30 – zahájení zápasu