Extraligovou mládež Dukly čekají na venkovních kluzištích poslední zápasy před Vánoci

17.12.2015 / Tomáš Lysý

Není to zase tak dávno, co byly rozehrány extraligové soutěže juniorů, staršího a mladšího dorostu. Po třech a půl měsících za sebou mají junioři dvě třetiny soutěže, starší a mladší dorostenci již hrají nadstavbovou část. Všechny kategorie mají na programu poslední předvánoční kolo. Junioři zajíždějí v neděli do Karlových Varů a o den později do Plzně, s oběma soupeři se utkali minulý týden doma. Starší dorost zahájí nadstavbovou skupinu B pátečním zápasem v Karlových Varech a sobotním duelem s Litvínovem. Jedno utkání čeká také mladší dorost, který ve čtvrtek změří síly ve Žďáře nad Sázavou.

Juniorku čekají stejní soupeři jako minulý týden, ale venku

Dva rozdílné zápasy odehráli minulý týden jihlavští junioři. V pátek skolili třetí tým tabulky z Plzně, když Jakub Škarek ani jednou neinkasoval a bezgólové skóre prolomil v závěru zápasu Daniel Dvořák, v sobotu byli nad jejich síly hráči Karlových Varů. Nyní se Dukla střetává s oběma týmy znova, avšak na jejich ledě. V neděli 20. prosince od 17 hodin zkusí Karlovým Varům oplatit domácí porážku, o den později ve stejný čas přivítá červenožluté na svém ledě Plzeň. V souboji s třetím a čtvrtým týmem tabulky nečeká patnáctou Jihlavu s 32 body nic jednoduchého. Jihlavští se zřejmě ještě nebudou moci spolehnout na gólmana Josefa Kořenáře a dva nejproduktivnější hráče Ondřeje Najmana (10+15) a Pavla Kousala (14+11 – zároveň nejlepší střelec), kteří jsou na turnaji reprezentační osmnáctky v Kanadě a z pátku na sobotu je čeká zápas o páté místo.

Juniorka Karlových Varů zažívá parádní období, aktuálně drží čtyřzápasovou sérii vítězství. Zdá se, že Energie má definitivně za sebou období střídání výher a porážek. Díky sedmi výhrám z posledních devíti zápasu figuruje v tabulce na čtvrtém místě se ziskem 44 bodů. V minulém týdnu si nejprve připsala dva body za výhru po nájezdech na ledě Brna, poté si Vary odvezly tři body za výborný výkon v Jihlavě, která karlovarským juniorům podlehla 3:6 po třech shodných třetinách 1:2. Kanadské bodování týmu vede Ondřej Beránek (16+13), který je zároveň nejlepším střelcem týmu.
Letošní vzájemný zápas: Jihlava – Karlovy Vary 3:6.

Také Plzeň patří v tabulce hodně vysoko, je dokonce o jednu pozici nad Energií. S 48 body jí patří třetí místo. Ovšem minulý týden Indiánům příliš nevyšel. Ve čtvrtek totiž podlehli Kometě na jejím ledě po nájezdech, o den později nedokázala Plzeň za šedesát minut překonat jihlavského gólmana Jakuba Škarka a naopak v samotném závěru dvakrát inkasovala. Plzeňští jsou stále třetím nejlépe střílejícím mužstvem soutěže, přesně mířili již 102x. I díky tomu je Filip Suchý (14+22) nejproduktivnějším hráčem celé extraligy juniorů a Václav Krliš s dvaceti góly druhým nejlepším střelcem soutěže
Letošní vzájemný zápas: Jihlava – Plzeň 2:0.

Starší dorostenci zahajují nadstavbovou část B, budou se prát o postup do play-off

Starší dorostenci zakončili minulý týden základní skupinu dvěma výhrami. Nejprve skolili suveréna tabulky Kometu na jejím ledě v divoké přestřelce 7:6 a potřetí v sezoně jí porazili (Brňané prohráli všeho všudy jen šestkrát) a poté v derniéře základní části zvítězili doma nad druhým Hradcem Králové. Proti silným soupeřům to Dukle šlo, naopak ztrácela body proti tabulkově hůře postaveným soupeřům, což jí stálo první čtyřku tabulky a jistotu play-off, jak řekl trenér Štěpán Moravec. Nyní čeká Duklu šestnáct zápasů v nadstavbové skupině B, kde si první čtyři týmy tabulky zajistí postup do play-off. Vzhledem k tomu, že „jihlavská“ skupina Střed byla nejvyrovnanější ze všech, začínají ji červenožlutí na druhém místě tabulky. K úvodnímu zápasu nadstavby cestují Jihlavští na led Karlových Varů - v pátek 18. prosince od 17:30. O den později míří Dukla do Litvínova, úvodní buly bude vhozeno v 11:00. Nejlepším střelcem jihlavského kádru je sedmnáctigólový Vladimír Oščádal, nejvíce bodů nasbírali David Čermák (8+14) a Aleš Heinrich (12+10).

Karlovarští starší dorostenci ztratili naději na postup do Áčkové nadstavby již dlouho dopředu. Od poloviny října do poloviny listopadu totiž prohráli šest zápasů v řadě a ani poté se Energii příliš nedařilo, o čemž svědčí pouze tři výhry v dalších sedmi utkáních. Karlovy Vary nakonec obsadily v tabulce skupiny Západ páté místo se ziskem 36 bodů při skóre 69:93 a na čtvrtý Chomutov ztratily čtrnáct bodů. Do nadstavby B jdou z posledního postupového čtvrtého místa, když na pátý Havířov mají náskok čtyř bodů. Nejproduktivnějším hráčem týmu a zároveň i nejlepším střelcem je Jan Bečka (15+13).
Poslední vzájemné zápasy: Oba týmy se naposledy střetly na konci března 2013, kdy Energie zastavila tažení jihlavského staršího dorostu v semifinále po výhře 2:0 doma a 4:3 v prodloužení na Horáckém zimním stadionu.

Pokud karlovarští starší dorostenci přišli o vidinu první čtyřky již v polovině listopadu, Litvínov je na tom ještě hůře. S dvaadvaceti body obsadil předposlední místo tabulky, horší už byly pouze osmnáctibodové České Budějovice. Chemikům se nedařilo, z osmadvaceti zápasů vyhráli pouze sedmkrát při skóre 82:123 – nikdo ze skupiny Západ nedostal více gólů. Do druhé části soutěže jde Litvínov z osmého místa a na jedenácté Letňany má náskok devíti bodů. Právě jedenáctý a dvanáctý celek po konci nadstavbové části B jdou příští sezonu o patro níž. Produktivitu Litvínova vede Josef Myšák (4+19), nejlepším kanonýrem je třináctigólový David Drašar.
Loňské vzájemné zápasy: Jihlava – Litvínov 4:1 a Litvínov – Jihlava 2:4. V obou případech šlo o zápasy také v nadstavbové skupině B.

Mladší dorost stahuje vedoucí Kometu Brno

Minulý týden mohli mladší dorostenci Dukly získat plný počet bodů. Chyběla jim k tomu půlminuta. Ve středu totiž doma hostili Motor, který v závěru zápasu dokázal vyrovnat na 2:2 a poté ovládl nájezdy. Jihlava si zpravila chuť v neděli, kdy rozstřílela poslední Havlíčkův Brod 8:1. Vzhledem k tomu, že tabulkově první Kometa oba své zápasy z minulého týdne prohrála, ztrácí pětatřicetibodová Dukla na Brňany už jen dva body. Nadstavbová část slibuje pořádné drama, protože třetí Motor získal doposud 33 bodů a do play-off postupuje jen vítěz skupiny. O další body budou červenožlutí bojovat již ve čtvrtek 17. prosince od 17:00 na ledě nedalekého Žďáru nad Sázavou. Nejvíce bodů nasbíral a nejlepším střelcem týmu je Tomáš Vala (11+15).

Jak už bylo několikrát uvedeno, hlavním cílem Žďáru nad Sázavou je záchrana extraligy mladšího dorostu. A zatím se daří, o patro níž padá poslední, šestý, tým tabulky (aktuálně Havlíčkův Brod s 12 body). Hokejisté zpod Zelené hory totiž získali jednou tolik bodů a jsou čtvrtí. Zápas proti Dukle bude pro Žďár čtvrtým domácím v řadě, po prohře s Mladou Boleslaví (3:4 pr.) a překvapivé výhře nad prvním Brnem (4:1) dostali Žďárští výprask od Motoru 1:6. Týmovou produktivitu vede Jaromír Pytlík (6+10), nejlepšími střelci jsou sedmigóloví útočníci Žan Primožič a Ondřej Tobiáš.
Letošní vzájemné zápasy: Dukla – Žďár 8:1, Žďár – Dukla 0:4 a Dukla – Žďár 4:3 sn.

Další zápasy jihlavské mládeže:

Liga mladšího dorostu: Liberec B – Dukla B, neděle 20. prosince ve 12:00 a Dukla B – Třebíč, úterý 22. prosince v 15:00.
Liga starších žáků A: Třebíč – Jihlava, úterý 22. prosince v 17:00.
Liga mladších žáků C: Třebíč – Jihlava, úterý 22. prosince v 15:00.




×
Dnes v 18:00 | Muži
HC Dynamo Pardubice B
HC Dukla Jihlava