V Calgary na mě udělalo dojem snad úplně všechno. Není moc věcí, které by šly porovnávat, říká David Rittich o působení v organizaci Flames

17.11.2016 / Tomáš Lysý

Během dvou let se toho u Davida Ritticha hodně změnilo. Ještě na konci sezony 2014/2015 pomáhal mateřské Dukle Jihlava v sedmizápasovém čtvrtfinále proti Kladnu a poté i o kolo dále v neúspěšném boji o baráž proti Pirátům. O rok později? Jako jednička dotáhl Mladou Boleslav k historickému úspěchu, semifinále extraligy, a podíval se do národního týmu. Když se mu po sezoně ozvalo Calgary Flames, mohl si myslet, že jde kanadský žertík. Jenže nebyl a raketový vzestup čtyřiadvacetiletého gólmana pokračoval. „Tohle nikdo nečekal a ani já. Myslel jsem si, že už je pro mě hokej za mořem tabu,“ přiznává upřímně odchovanec jihlavské Dukly.
Foto: Jonathan Kozub & Darcy Finley | Winnipeg Jets Hockey Club

A sen pokračoval i v Calgary Flames. David Rittich okusil nováčkovský kemp Plamenů, poté se vrátil trénovat do České republiky (i do Jihlavy – čtěte zde) a znovu odjel hledat štěstí do zámoří. Dres Calgary oblékl v přípravném utkání na ledě Winnipegu, kde nastoupil do třetí třetiny a nepustil za svá záda ani jeden puk. „Byl to krásný, parádní pocit a můžu říct spoustu dalších podobných slov. Strašně jsem si to užil. Úplně jsem si říkal, abych něco nepokazil. Ale kluci hráli výborně a pomohli mi gólman Chad Johnson. Říkal mi, ať si to užiju a ať se bavím,“ povídá o své premiéře a radě zkušenějšího kolegy, na kterou dal a po prvním chyceném puku byl v pohodě.

American Hockey League

American Hockey League (AHL) je druhou nejsledovanější hokejovou soutěží v Americe. Není se čemu divit, AHL je totiž hlavní soutěží farem NHL.

Každý z třiceti týmů NHL má jeden partnerský tým právě v AHL. Její vítěz každoročně získává Calder Cup (obdoba Stanley Cupu), který je pojmenován po prvním prezidentu NHL Franku Calderovi.

Nejúspěšnějším klubem AHL je za poslední dekádu Hershey Bears (farma Washingtonu), který jí vyhrál během předešlých patnácti let třikrát a je teprve osmým klubem v osmdesátileté historii soutěže, který Calder Cup dokázal v další sezoně obhájit (vítěz ročníku 2008/2009 a 2009/2010).

Loni nastoupilo v AHL 32 českých hokejistů, letos je jich zatím 24.

Momentálně je David Rittich na farmě Calgary ve Stocktonu, kde na přelomu října a listopadu odchytal první zápas. Proti Tucsonu Roadrunners (farmě Arizony), chytil 31 střel, přesto ale jeho tým prohrál 4:3. Poté dvakrát nenastoupil, nominován byl až do dvojutkání proti San Antoniu Rampage (farma Colorada). Úvodní z nich Stockton prohrál 1:4. Náladu si mladý gólman výrazně zpravil ze soboty na neděli 13. listopadu 2016, kdy vychytal výhru 3:0, ve třetí třetině zneškodnil i trestné střílení soupeře a byl vyhlášen první hvězdou zápasu.

Davide, co byste odpověděl člověku, který by Vám před dvěma lety řekl, když jste už jako gólman Mladé Boleslavi pomáhal Dukle v play-off první ligy proti Kladnu a Chomutovu, že si zachytáte před startem sezony 2016/2017 přípravný zápas NHL za Calgary proti Winnipegu?
Asi bych se mu hrozně vysmál (směje se). Tohle nečekal nikdo a ani já. Myslel jsem si, že už je pro mě hokej za mořem tabu, ale mýlil jsem se. Co si budeme nalhávat, před dvěma lety jsem neměl úplně nějak povedenou sezonu. Byla to pro mě první extraligová a nevyšla mi úplně podle mých představ. Byl jsem strašně rád, že jsem pak mohl jezdit chytat do Jihlavy, kde byla super parta a měli jsme dlouhou šňůru vítězství. Pak jsem si za svůj mateřský klub mohl zachytat i play-off a proti Kladnu to byly super zápasy!

Jaký to byl zážitek nastoupit na jednu třetinu do přípravného zápasu NHL a navíc neinkasovat? Užíval jste si to? Neměl jste trošku trému?
Pocit to byl krásný, parádní a můžu říct spoustu dalších podobných slov. Strašně jsem si to užil. I když vím, že to bylo pouze na 20 minut, a kde kdo nad tím mávne rukou, tak pro mě je to zážitek na celý život. Nikdo totiž nevíme, co se bude dít během sezony. Třeba to bylo naposled, co jsem oblékl dres Calgary a třeba taky ne.

Trému jsem měl strašnou a úplně jsem si říkal, abych to nějak nepos... nebo tak něco. Ale kluci hráli výborně a pomohl mi gólman Chad Johnson, kterého jsem po druhé třetině střídal. Říkal mi, ať si to užiju a ať se bavím. Tak jsem dal na jeho slova a po prvním chyceném puku už jsem byl úplně v pohodě.

NHL je nejlepší hokejová klubová soutěž na světě. Co na Vás nejvíce udělalo dojem? Čím je tak výjimečná? Když jste přišel do kempu Calgary, tak jste říkal, že Vám spadla brada a do posledního dne nešla zavřít. Je to tak stále? (v nadsázce).
Tak teď už ne, už jsem si na to zvykl. Je těžké říct, co na mě udělalo dojem... Snad asi úplně všechno. Není moc věcí, které by šly porovnat. Když to vezmeme od zázemí přes vedení klubu, tak je to úplně někde jinde.

David Rittich nastoupil za Calgary v přípravném utkání přes startem sezony 2016/2017 na ledě Atlanty. Branku Flames hájil celou třetí třetinu a pomohl k výhře na ledě Winnipegu 4:0. Foto: Jonathan Kozub & Darcy Finley | Winnipeg Jets Hockey Club


Můžete popsat své dosavadní dojmy z organizace Flames? Je poznat, že se jedná o tým z Kanady, kde je hokej pro lidi doslova náboženstvím?
Flames jsou výbornou organizací. Když jsem byl v Calgary, tak to je bez diskuze, je tam o hráče postaráno se vším všudy. A na farmě ve Stocktonu je to také parádní. Máme tu parádní zázemí, hezký zimní stadion, výborné trenéry.

Co se týče fandění, je to trošku jiné ve Stocktonu než v Calgary. Tady na farmě lidi moc nefandí, jako třeba u nás. Ale když jdete po Calgary, tak všude vidíte něco o klubu. A když je den zápasu a vy jedete z rozbruslení domů, tak už vidíte lidi, jak jdou v dresu někam si sednout a zkrátit si tak čekání na zápas.

Na přelomu října/listopadu jste zažil v zámoří soutěžní premiéru, když jste nastoupil v AHL za Stockton proti Tucsonu, farmě Arizony. Jak byste charakterizoval AHL, jenž je po NHL druhou nejsledovanější hokejovou soutěží v zámoří?
Tohle hodnocení bude trošku zajímavé (směje se). Je to vážně divočina, nahoru dolu. Pořád a dokola. Jak jsem poznal na vlastní kůži, tak v této soutěži můžete vést třeba o dva, tři, čtyři góly a pořád to nic neznamená. Tempo je až děsivé, jak rychle je hráč v gólové šanci. Ale jinak k mojí premiéře – užil jsem si to, chytalo se mi skvěle. Na rozdíl od zápasu za Calgary jsem byl pro mě z nepochopitelného důvodu úplně klidný, žádný stres nebo nervozita u mě nepanovala. Jediná černá tečka na mé premiéře v AHL byla prohra.

Po tomto utkání jste dvě utkání nechytal. Nastoupil jste poté do dvojzápasu proti San Antoniu Rampage (farma Colorada). V prvním z nich prohrál Stockton 1:4, ve druhém utkání proti San Antoniu jste vychytal čisté konto, zlikvidoval jste soupeři za stavu 2:0 trestné střílení a zaslouženě jsi byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Můžete celé utkání pro českého fanouška zhodnotit? A věříte, že Vám dobrý výkon pomůže k větší zápasové vytíženosti?
Doufám, že dostanu více prostoru. Makám každý trénink i zápas, tak uvidíme. A k samotnému utkání - není ani tak moc důležité, že jsem měl nulu, ale že jsme vyhráli. Byl to pro mě první vyhraný zápas v AHL, takže jsem si to strašně užil a ta nula byl takový bonus. Nebýt mého týmu, který hrál výborně, tak bych jí neměl. Nájezd nebyl moc těžký, hráč soupeře na mě nic nevymyslel, takže mi to hodně ulehčil. Nijak jsem pak nevěděl, co mám jako první hvězda zápasu dělat, ale byl to krásný pocit. Nicméně jak už jsem řekl, jsem rád, že jsme vyhráli a doufám, že bude více zápasů, ve kterých se budu společně s mým týmem radovat z výhry.

Jak probíhá spolupráce mezi farmářským týmem Stocktonem a hlavním mužstvem v Calgary? Máte nějaké signály, že byste si mohl odbýt premiéru i v NHL?
Tak tohle vůbec nevím (usmívá se). Zatím žádné signály nemám, tak uvidíme, jestli přijdou.

Hned ve třetím utkání za Stockton Heat si David Rittich připsal čisté konto. Zlikvidoval totiž všech 20 střel farmy Colorada Avalanche, navrch lapil ve třetí třetině trestné střílení a byl zaslouženě vyhlášen první hvězdou utkání. Foto: Twitter Stockton Heat


Před odletem do zámoří jste říkal, že musíte trošku zapracovat na angličtině. Jak jste na tom s jazykem nyní?
Noooo (směje se). Když jsem to povídal, tak jsem to myslel trošku lehkovážně. Zapracoval jsem na jazyku a hodně mi pomáhá, že tady musím mluvit sám. Ať už s hráči nebo když si jdu něco zařídit. Takže se cítím lépe a lépe.

Ve Stocktonu nejste z Čechů sám, hraje tam i útočník Daniel Přibyl, také nováček. Navíc v Calgary působí i Michael Frolík a Ladislav Šmíd. Byla nebo stále je to Vás tebe výhoda, že jste sice šel do neznámého prostředí, ale kde působí krajané?
Samozřejmě je pro mě lepší, že jsme tu dva tři Češi a že si můžeme pokecat nebo trošku někomu občas česky zanadávat (usmívá se). Prostě zajít třeba na jídlo a nepřemýšlet nad jazykem.

Snažíte se i se zámoří sledovat Jihlavu popř. jste v kontaktu s trenéry gólmanů Dukly?
Sleduju oba týmy, kde jsem v Česku hrál. Jak Duklu tak i Mladou Boleslav. Oběma týmům přeji jen to nejlepší. Na oba mám totiž skvělé vzpomínky. Jsem v kontaktu s trenéry gólmanů v Jihlavě, jak s Petrem Jarošem, tak i s Honzou Dršatou.

Záznam utkání Stockton - San Antonio 3:0, ve kterém David Rittich vychytal čisté konto a trestné střílení (čas 2:23)

Autor videa: YouTube Heats TV




×
Dnes v 18:00 | Muži
HC Dynamo Pardubice B
HC Dukla Jihlava