Do Dukly přichází kanadský útočník Zach Hamill. Bývalý hráč Bostonu se ihned připojí k týmu

07.12.2017 / Tomáš Lysý

Jihlava ohlašuje do svých řad novou posilu. Kádr nováčka Tipsport extraligy ledního hokeje posílí útočník Zach Hamill. Devětadvacetiletý forvard byl v roce 2007 vybrán v prvním kole draftu jako osmý v pořadí organizací Boston Bruins, za kterou nastoupil do 20 utkání. Do Dukly přichází z norského týmu Lørenskog, kde drží post nejlepšího střelce i nejproduktivnějšího hráče. „Současný tým nechtěl Zacha uvolnit. První transfer zamítl. Teď věřím, že se vše dotáhne do konce. Jednání jsou uzavřená, o nový transfer je zažádáno, a hráč se v pátek ráno vydá na cestu letadlem k nám,“ prozrazuje jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.
Foto: Timo Savela

Jednání o příchodu Zacha Hamilla nebyla jednoduchá. V Lørenskogu totiž patří mezi klíčové hráče, během 26 zápasů nasbíral 11 gólů (ten poslední ve čtvrtek 7.12. doma proti Stavangeru) a 8 asistencí, čímž byl jasně nejproduktivnějším hráčem osmého celku norské Get-ligaen.

Poslední pracovní dny jednatele se proto dost protáhly. Končily až v nočních hodinách. „Je to logické. Zach sice hraje v Evropě, ale jeho agent je v Americe. Komunikace končila poslední dny celkem běžně kolem jedné hodiny ráno českého času. Pak byla pauza a od 17 hodin do pozdních nočních hodin opět jednání, výměna SMS, e-mailů,“ pootevírá pokličku transferu Bedřich Ščerban, jednatel Dukly Jihlava.

Výsledek je ale na světě. Do kádru nováčka Tisport extraligy ledního hokeje tak přichází během jednoho měsíce druhý kanadský hokejista. Tím je Robert Zachary Hamill. Osmičak draftu prvního kola v roce 2007, volba týmu Boston Bruins. Hráč se zápasy z nejslavnější a nejlepší hokejové soutěže světa, NHL. „Nebylo to jednoduché. Za transferem stojí hodiny jednání a návrhů. Současný tým nechtěl Zacha uvolnit. První transfer zamítl. Teď už ale věřím, že se to dotáhne do konce. Jednání jsou uzavřená, o nový transfer je zažádáno. Hráč se zítra vydá na cestu k nám,“ popisuje šéf Dukly Jihlava.

Zach Hamill ještě ve čtvrtek 7.12. nastoupil za Lørenskog v domácím utkání proti Stavangeru a v 54. minutě srovnával na 3:3 (hosté nakonec vyhráli 4:3 v prodloužení). V pátek před polednem přistane na letišti v Praze a poté se vydá se zástupci Dukly směr Jihlava. „Zach nám pomůže ve splnění našeho cíle,“ věří Bedřich Ščerban.

Rodák z kanadského Vancouveru si prošel mládežnickými kategoriemi Port Coquitlamu, ve kterém jako čtrnáctiletý nasbíral během 61 zápasů 203 bodů (120+83). Následovalo angažmá ve Western Hockey League. V roce 2007 si Zacha Hamilla v prvním kole jako osmého v pořadí vybral Boston Bruins. Za Medvědy nastoupil v 20 utkáních s bilancí 4 asistencí a pěti plusových bodů. Od draftu ale mnohem více nastupoval v AHL za Providence Bruins, farmářský tým Bostonu. NHL si naposled okusil v sezoně 2011/2012. Tehdy za Boston odehrál 16 utkání. Následující sezonu a půl ještě působil v AHL, kde po 378 utkáních (69+135) poprvé okusil evropské angažmá.

Zach Hamill v dresu národního týmu Kanady na německém poháru 2014. Foto: Imago

Zbytek ročníku 2013/2014 odehrál v nejlepší evropské soutěži KHL za tým Baris Astana, kde okusil radost z branky. O rok později hrál nejvyšší finskou soutěž za tým Hämeenlinnan Pallokerho (HPK). Další sezonu si vyzkoušel nejvyšší švýcarskou soutěž (Fribourg, Ambri-Piotta) a německou DEL (Iserlohn). Uplynulý ročník strávil v druhé nejvyšší švédské lize a letos se stal velkou posilou již zmiňovaného Lørenskogu. Nyní přichází hrát hokej do sedmé evropské země – Tipsport extraligy ledního hokeje, kde se v kádru Dukly Jihlava setká s krajanem Wacey Rabbitem.

Foto: Alchetron.com

Profil Zacha Hamilla na eliteprospects.com

Dres Dukly Jihlava naopak neoblékne Radovan Puliš. Slovenský útočník se zkušenostmi z národního týmu a KHL (Slovan Bratislava) prožívá hodně krušný rok, kdy jeho kariéru a auru rozeného střelce výrazně brzdí zranění. Kvůli velkým problémům s kolenem (operace), které si přivodil před podpisem smlouvy s Duklou, zmeškal celou dosavadní část letošní sezony. Rekonvalescence vypadala nadějně, k jihlavskému týmu se měl připojit 4. prosince 2017. „Pár dní před jeho příjezdem mi agent oznámil, že ho na tréninku, kde zkoušel již naplno trénovat, srazil hráč a Rado byl hospitalizován s vnitřním krvácením. Má velkou smůlu. My jsme ale museli reagovat. Rozhodli jsme se již déle nečekat a navrhnout ukončení smlouvy. Byla to situace nevýhodná i pro hráče. Jelikož zranění bylo z doby před podpisem smlouvy, neplnili jsme žádné finanční závazky a Rado přitom byl vázán smlouvou u nás,“ říká jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban. Dukla přeje Radovanovi po nevídaných zdravotních lapáliích brzké uzdravení, co nejkratší návrat zpět k lednímu hokeji a mnoho úspěchů v další kariéře i v osobním životě.