1:4
(1:0, 0:3, 0:1)

Druhá výhra letní přípravy. Dukla smetla nováčka z Chomutova

08.08.2024 / Vít Trubička

K dalšímu přípravnému klání se Jihlavští vydali za nováčkem Maxa ligy do severočeského Chomutova. Domácí Piráti se sice jako první ujali vedení, pak ale srovnal Radim Toman a jen o minutu později strhl vedení na stranu Dukly Michael Koštoval. To ještě v závěru pojistili Edgars Kulda s Tomášem Harkabusem. Jihlava tedy pokračuje ve vítězném trendu letošní letní přípravy.
08.08.2024 17:30, Přípravné zápasy - 0. kolo

Piráti Chomutov

Petrásek (30. Běhula) – Březák, Baláž, Ulrych, Husinecký, Seemann, Poizl, Havel, Petretič – Bednařík, Vildumetz, Fronk – Guman, Eret, Tůma – Svoboda J., Svoboda T., Berka – Mála, Koblížek, Sklenář.
1

HC Dukla Jihlava

Beran – Ozols, Jansons, Dundáček, Vovsík, Bilčík, Číhal, Fiala – Čachotský, Kulda, Štefančík – Půček, Vrhel, Jungwirth – Harkabus, Toman, Havránek – Koštoval, Báťa, Chvátal.
4
Branky a nahrávky: 7. Bednařík – 26. Toman (Dundáček, Harkabus), 27. Koštoval (Bilčík), 36. Kulda (Štefančík), 44. Harkabus (Toman, Čachotský). Rozhodčí: Červenka, Zeliska – Štěpánek, Tichý. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 562. Průběh utkání: 1:0, 1:4.

Průběh utkání

Úvod zápasu patřil Dukle, která si vytvořila několik nadějných příležitostí proti gólmanu Petráskovi. Postupně se do hry dostával i domácí Chomutov a na kotouč si sáhl i Adam Beran. Ten ale také jako první inkasoval. Z levé strany ho napřímo prostřelil Jakub Bednařík.

Jihlavským posléze hrály do karet dvě přesilovky nedlouho po sobě. V nich byl blízko vyrovnání Matěj Vovsík díky střele z mezikruží. Na připraveného Petráska ovšem útok Dukly dlouho žádný recept najít nemohl. A to i přesto, že si ke konci první periody vytvořil velký tlak na chomutovského strážce svatyně. Na stavu se tak už nic nezměnilo, Dukla musela po úvodní dvacetiminutovce dohánět ztrátu jedné branky.

Druhé dějství zahájil Chomutov v početní výhodě, kterou svou aktivitou prokázal i na ledové ploše. Po vyrovnání početních sil se ale začaly množit také šance Jihlavy, Michael Petrásek ovšem tvořil dlouho oporu svému týmu mezi třemi tyčemi. Až nakonec ho propálil střelou od modré přesně mezi nohy Radim Toman a tým z Vysočiny se vrátil do hry.

Tento gól evidentně Duklu nabudil, protože vzápětí přišla trefa na 2:1. Z levého kruhu poslal kotouč křižmo za Petráskova záda Michael Koštoval. Jihlavským přišla jistě vhod i další přesilovka, kterou odehráli takřka celou v útočné třetině, byť k jejímu gólovému využití nedošlo.

V polovině zápasu došlo ke změně v chomutovském brankovišti, pozici mezi třemi tyčemi obsadil Richard Běhula. To domácí celek nakoplo k vytvoření si několika slibných šancí. Na ledě se postupně síly vyrovnaly, leč útočná snaha ani na jedné straně nepolevovala. Jihlavským se ale povedlo gólově pokřtít nováčka v chomutovské kleci a navýšit vedení! První střela Edgarse Kuldy se odrazila o břevno, načež si jí sám dorazil k pravé tyčce.

Hned nato musela Dukla čelit oslabení. I v něm ale ukázala své útočné dovednosti, třeba v podobě samostatného výpadu Tomáše Harkabuse, který ale nakonec Běhula pokryl. Další nadějnou šanci měl Marcel Štefančík po souhře s Čachotským. Znovu ovšem narazil na připraveného brankáře Chomutova. Závěrečnou periodu tak Jihlava zahájila s náskokem 3:1.

Start poslední části utkání opět vyšel lépe Dukle. Ta ihned obsadila pozice v útočném pásmu a držela soupeře pod tlakem. Pomohlo jí k tomu i další chomutovské vyloučení. V pirátské svatyni se ale dlouho dařilo Richardu Běhulovi. Překonal ho až v 44. minutě po úspěšné jihlavské akci střelou zleva Tomáš Harkabus a Dukla už vedla 4:1.

Střelecké snažení červenožlutých neustávalo, a to i za hlasité podpory několika fanoušků, kteří se vydali za Duklou až na sever Čech. Gólová trefa ale tentokrát nepřicházela. Postupem času se i domácí tým více dostával do hry, k čemuž i jemu vypomohla početní výhoda. Na pozoru ale nejvíce musel být kustod Bohoušek na střídačce, jehož jen velmi těsně minul letící kotouč po výhozu Dukly z obranného pásma.

Adam Beran se ale přeci jen po delší době dostal do akce a v dalším oslabení vytáhl řadu povedených zákroků proti množství chomutovských příležitostí. V úplném závěru utkání ještě došlo ke střelecké přetahované. Avšak ke změně skóre už nikoli a Dukla i v druhém přípravném klání zvítězila, tentokrát 4:1.

Přesto ještě úplný konec nebyl. Po domluvě obou týmů přišly na řadu cvičné samostatné nájezdy. V nich se prosadili Marcel Štefančík a Tomáš Čachotský, naproti tomu Adam Beran v brance inkasoval jen jednou a i v tomto byla Jihlava úspěšnější.

Ohlasy trenérů

Martin Pešout (Piráti Chomutov): „Za stavu 1:0 jsme dostali dvě velice laciné branky během třiceti vteřin a pak už jsme neměli vůli a lehkost dostat utkání zase zpátky. Myslím, že třetí gól pak rozhodl. Jsme na konci týdenního cyklu třífázových tréninků, tedy hráči toho už měli plné zuby. Bylo vidět, zejména na těch nových, kteří se zde perou o místo, že už jim nohy nešly.“

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): „Zejména z počátku se jednalo o vyrovnaný zápas. Na domácích bylo vidět, že jsou na duel natěšení. Velmi dobře k nám přistupovali, nedostali jsme žádný prostor a domácí zaslouženě vedli. Naštěstí jsme na to dokázali zareagovat a vyrovnat, pak i rychle otočit na 2:1. Jak byl led těžký, tak bylo vidět, že Chomutov už neměl takovou sílu jako v první třetině. My jsme dokázali využít toho, že jsme měli více prostoru a dali jsme góly navíc. Díky tomu jsme utkání vyhráli.“



×
Odehrané v 14:00 | Muži
HC Dukla Jihlava
HC Slavia Praha