4:3
(0:0, 3:2, 1:1)

Závěr přípravy vítězně. Dukla si poradila s maďarskou Újbudou

05.09.2024 / Vít Trubička

V posledním přípravném klání vyzvala Dukla na pelhřimovském ledě budapešťský tým MAC Újbuda. Proti němu musela hned dvakrát dotahovat, v obou případech ale úspěšně. Poprvé se o to postaral Tomáš Havránek, následně Filip Dundáček. Následně se jí povedlo otočit skóre díky trefě Marcela Štefančíka. Maďarský tým ale znovu srovnal, proto zaúřadoval v 52. minutě Eduards Hugo Jansons a díky tomu Jihlavští v posledním utkání letní přípravy brali vítězství.
05.09.2024 17:30, Přípravné zápasy - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Zhukov – Bilčík, Strejček, Ozols, Jansons, Dundáček, Chvátal – Čachotský, Kulda, Cachnín – Půček, Vrhel, Štefančík – Harkabus, Menšík, Havránek – Pořízek, Toman, Jungwirth.
4

MAC HKB Újbuda

Farkas (41. Kiss) – Pozsgai (C), Roach, B. Szabó, D. Szabó, Döczi, Varga – Szivák, Keresztes, Schlekmann – Samoza, Nagy, B. Molnár – Santerno, Weidemann, Tóth – Z. Molnár, Ravasz.
3
Branky a nahrávky: 29. Havránek (Čachotský, Harkabus), 34. Dundáček (Toman, Chvátal), 38. Štefančík (Vrhel), 52. Jansons – 23. B. Szabó (Nagy), 29. Weidemann (D. Szabó, Keresztes), 49. Roach (Ravasz). Rozhodčí: Jančí, Mejzlík - Polák, Augusta. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 222. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:3, 4:3.

Průběh utkání

Do utkání vstoupil lépe budapešťský celek. Už v první minutě výrazně ohrozil gólmana Zhukova Márk Weidemann, který se proti němu zjevil tváří v tvář. Dukle ale následně pomohla přesilová hra, díky níž se postupně více usadila v útočném pásmu.

V tom pokračovala i následně, naproti tomu Újbuda zvolila cestu občasných výpadů proti Zhukovově svatyni. A hned v následné početní výhodě se Jihlavští dostali k řadě slibných šancí proti Farkasovi. Právě on ale držel hosty bez úhony. Navíc po vyrovnání sil na ledě znovu Budapešť zahrozila.

Pod větší tlak ale dostali Maďaři domácí Duklu až pět minut před koncem úvodní dvacetiminutovky, kdy si i oni vyzkoušeli hru v početní převaze. Jihlavští jí ovšem zvládli přežít, načež sami ihned převzali herní otěže. I přes množství šancí se ale nikdo na střeleckou listinu nezapsal a oba celky odcházely do kabin za stavu 0:0.

Start druhé třetiny byl z jihlavské strany poněkud rozvážný. Navíc záhy museli domácí čelit dalšímu oslabení. V něm Budapešť prokázala svou aktivitu a otevřela skóre utkání. Od modré napasoval kotouč k pravému hornímu rohu Zhukovovy klece Bence Szabó.

Obdržený gól ovšem Jihlavu probudil a postupně si ona vytvořila nápor proti brance soupeře. Ukázalo se ale také, že v tomto utkání budou hrát početní výhody značnou roli, neboť právě jejím využitím a přímou trefou Tomáše Havránka od modré se Dukla znovu vrátila do hry.

Toto nadšení ale dlouho nevydrželo a už o minutu později se Újbuda znovu dostala do vedení, když zprava dotlačit kotouč za Zhukova Márk Weidemann. Jihlavští tak znovu museli ukázat, že jsou na domácím ledě v Pelhřimově aktivnější. Díky tomu musel být Rolan Farkas hodně na pozoru.

Avšak záhy také inkasoval. V 34. minutě doklepl puk k pravé tyči branky Budapešti Filip Dundáček a stav byl znovu srovnán. Svou aktivitou tentokrát Dukla nijak nepolevila, díky čemuž měla i dostatek střeleckých příležitostí. A také v čase 37:25 dokázala otočit skóre. Vrhelovu důraznou ránu z otočky tečoval k bližší tyči Marcel Štefančík. Těsný náskok si už Jihlavští dokázali udržet a do závěrečné dvacetiminutovky vstupovali s mírnou výhodou.

Poslední dějství odstartovala Budapešť s novým maskovaným mužem mezi třemi tyčemi. Právě Daniel Kiss si hned zkraje sáhl na kotouč víc než dostatečně kvůli další jihlavské přesilovce. Avšak hra se záhy vyrovnala, jak početně, tak aktivitou. Na trestnou totiž zamířil i hráč Dukly.

Chvilkový nápor si záhy vyzkoušel i maďarský celek, leč nedlouho poté se misky vah hry oboustranně vyrovnaly, ba lehce převážily na stranu domácích. Sám proti brankáři Kissovi zahrozil Patriks Ozols, který ale v klíčovém momentu vysoko přestřelil.

Přesto další gól padl za záda jihlavského gólmana. Ranou z levého kruhu napasoval puk přesně mezi nohy Zhukova Curtis Roach a stav byl opět srovnán. To ale nezměnilo nic na vyšší herní aktivitě Dukly, díky které se brzy dostala zpět do vedení. Ze samostatného výpadu po levé straně se prosadil střelou z kruhu Eduards Hugo Jansons.

Hned nato musel být Kiss velmi ve střehu, čelil totiž enormnímu množství jihlavských střel z poměrně velké vzdálenosti. Nápor ale zvládl ustát bez inkasování, vzápětí si poradil i s přečíslením Dukly dvěma proti jednomu.

Na obrazu hry se nic neměnilo, stále měla Jihlava více ze hry. Až dvě minuty před závěrečnou sirénou se opět Újbuda dostala do početní výhody, kterou podpořila i odvoláním vlastního brankáře poté, co se jí podařilo probít do pásma. Dukla to ale ustála a v posledním utkání letní přípravy si připsala vítězství 4:3.

Ohlasy trenérů

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Myslím si, že to bylo opravdu kvalitní utkání a Budapešť nás opravdu prověřila. Měli kvalitní hráče, co se týče bruslení i hry na puku, měli i parádní přesilovky. Pro nás určitě zápas měl přínos. Mohli jsme si zkusit věci, které bychom mohli hrát během sezony.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie



×
Dnes v 17:00 | Junioři
HC ZUBR Přerov
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:30 | Dorost
HC Dynamo Pardubice
HC Dukla Jihlava