1:2
(0:0, 0:1, 1:1)

Střelecká převaha výhru nepřinesla. Dukla těsně podlehla Kolínu

07.10.2024 / Vít Trubička

45:16 na střely, 1:2 na góly. Dukla tentokrát v domovském pelhřimovském azylu přivítala Kolín a už od počátku si držela herní i střeleckou převahu. Skórovat se ale jako prvnímu povedlo soupeři. Pak sice Jihlavští zareagovali v dvojnásobné přesilovce zásluhou Tomáše Harkabuse, leč záhy znovu inkasovali. Závěrečný tlak na branku už druhou vyrovnávací trefu nepřinesl a Dukla tentokrát Kozlům podlehla těsně 1:2.
07.10.2024 17:30, Maxa liga - 9. kolo

HC Dukla Jihlava

Beran – Strejček, Bilčík (A), Jansons, Ozols, Mareš, Dundáček, Vovsík – Cachnín, Kulda, Čachotský (C) – Vrhel, Menšík, Štefančík – Havránek, Toman, Harkabus (A) – Chvátal, Pořízek, Půček
1

SC Marimex Kolín

Málek – Kolmann (C), Sýkora, Křepelka, Hampl, Piegl, Husa, Pinkas – M. Lang, Malínek, Dlouhý – Ouřada, Hujer, Všetečka – Chalupa, Moravec, Pokorný – K. Lang, Skořepa (A), Gardoň – Síla
2
Branky a nahrávky: 43. Harkabus (Čachotský, Cachnín) – 35. Síla (Gardoň, Piegl), 53. Piegl (Pokorný, Moravec). Rozhodčí: Kostourek, Šico - Polák, Jindra. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 305. Střely na branku: 45:16. Zblokované střely: 8:5. Vhazování: 36:30. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

Průběh utkání

Jihlavský souboj s Kolínem začal přetahovanou, v níž ale ani jeden z gólmanů neměl příliš práce. První velkou šanci měla Dukla v páté minutě po samostatném úniku Kuldy a následné dorážce Čachotského. Kolínský gólman Málek ovšem situaci vyčetl a kotouč pokryl. Od této chvíle byl ale domácí celek aktivnější.

Ani tak ale Málek mezi třemi tyčemi moc starostí neměl. A v následné přesilovce Kolína se obraz hry nadobro změnil. Středočeši obsadili útočné pásmo a během 30 vteřin vyslali na Berana více střel než kolik bylo k vidění celých deset minut předtím na obou stranách dohromady. První oslabení však zvládla Dukla bez úhony.

Navíc ani tlak kozlů poté dlouho nevydržel a herní otěže si opět převzal domácí tým. Přestože se většinu doby držel v útočném pásmu, gólová střela stále nepřicházela. K čemuž nedošlo ani do konce úvodní dvacetiminutovky a oba týmy odcházely do kabin za stavu 0:0.

Na startu druhé třetiny pokračovala Dukla v aktivní hře poblíž Málkovy klece, k čemuž jí pomohla i přesilová hra. Velkou šanci měl kupříkladu Stanislav Vrhel, který ovšem nastřelil jen levou tyč kolínské branky. Jihlavští ovšem za prvních šest minut hry v této fázi takřka neopustili prostor před Málkem.

Kolínští se ale drželi na pozoru a zvládli přežít i další oslabení, ve kterém často vyhazovali kotouče z pásma až k Beranovi. Vytěsnit domácí tým ven se jim ovšem dlouho nedařilo. Před jihlavského gólmana se dostali až v následné vlastní přesilovce a ani tak zde příliš rozruchu neudělali.

Přesto to byl Kolín, komu se povedlo otevřít skóre. V čase 34:07 dostal Vojtěch Síla přihrávku do rychlého brejku, najel si před branku a prostrčil Beranovi kotouč okolo lapačky. Vzápětí mohl ještě navýšit v úniku dvou proti jednomu navýšit, leč Všetečka nastřelil jen břevno.

Dukla tak v poslední pětiminutovce znovu zařadila na vyšší obrátky a obsadila útočné pozice poblíž Málkovy svatyně. Přelstít středočeský obranný val se jí ale nepodařilo, proto do závěrečné periody vstupovala se ztrátou jednoho gólu.

I třetí třetinu odstartoval domácí tým v početní výhodě, která se následně přeměnila dokonce v dvojnásobnou, navíc trvající déle jak dvě minuty. A právě během ní se Dukla dočkala vyrovnávací branky, když se v 43. minutě tvrdě v levém kruhu opřel do kotouče Tomáš Harkabus a poslal jej přesně na vzdálenější tyč.

Krátce nato mohla jít Dukla do vedení. Harkabus vybídl Tomáše Havránka k střele z mezikruží, tomu ale puk vyskočil příliš vysoko. Následně se Čachotskému nepodařilo vymést pavučiny ve volném prostoru u levé tyče Málkovy klece. Nic to ale neměnilo na situaci, že domácí tým pokračoval v aktivnější hře.

Směr hry se otočil až v dalším oslabení Dukly, které ale tentokrát domácí tým dokázal ubránit. Díky tomu hned po jeho skončení mohla Jihlava opět hrozit v útoku. S přibývajícím časem se na tomto nic neměnilo. Domácí stále drželi kotouč převážně na svých holích, leč ten gól nepřicházel.

Nakonec i k tomu došlo, avšak do Beranovy svatyně. Na modré čáře převzal zadovku od Pokorného René Piegl a z první napálil kotouč přesně mezi tři tyče. Kolínští záhy převzali herní režii a chvíli nepustili Duklu za modrou čáru.

Domácí se však nedlouho poté zmocnili kormidla a poslední necelé tři minuty hry zkusili v šesti bez gólmana. Nutno říct, že díky tomu byli znovu blízko vstřelení branky. Ani nyní se jim to ale nevyvedlo a tři body putovaly do Kmochova města.

Ohlasy trenérů

Petr Martínek (SC Marimex Kolín): My jsme samozřejmě šťastní, že z Pelhřimova vezeme tři body. Věděli jsme, že nás dnes čeká extrémně těžká práce, domácí se nepovedlo utkání v Pardubicích B, kde ztratili body v závěru, takže jsme věděli, že to budou chtít urvat za každou cenu, takže jsme se na to připravovali. Musím říct, že od začátku domácí jasně dominovali, dá se říct, že nás celý zápas tlačili. Nám dnes fantasticky zachytal gólman Roman Málek, který dostal příležitost, chtěli jsme aby si Jakub Soukup na chvíli odpočinul. Dostali jsme se náhodným gólem do vedení a i když domácí vyrovnali, tak se nám povedla znovu jedna situace, kdy jsme znovu odskočili, a v závěru jsme nesmírnou bojovností a nadšením jsme zápas ubojovali. Skákali jsme téměř do brány, tam to téměř chytali hráči za brankáře, zdobila nás dnes nesmírná bojovnost. Pro domácí je to asi krutý výsledek, protože byli téměř celý zápas lepší. Uznáváme sílu soupeře, uznáváme jeho kvality, ale mi jsme byli dnes ti šťastní a bereme tři body.

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): My tak šťastní nejsme, protože bohužel se nám v letošní sezoně nedaří proměňovat spoustu šancí, které si dokážeme svojí pracovitostí vytvořit. Kluky to stojí spoustu sil, ale bohužel efekt je nakonec minimální. Pak dostaneme gól, který by ani padnout nemusel, a je vidět, jak to na kluky sedá. Nedá se nic dělat, nemůžu nikomu nic vytknout, protože kluci to opravdu odjezdili, akorát musíme být produktivnější, nesmíme se tím nechat rozhodit. My jsme dominovali v Chrudimi v zápase s Pardubicemi, potom jsme dominovali v tomto zápasu a máme nulu. Je to samozřejmě hrozně těžké na psychiku, ale já věřím, že tým je tak silný a tak jakoby zdravý povahově, že to dokáže ustát. Musíme nadále pracovat, pořád se hodně snažit a věřit v lepší zítřky.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie



×
Dnes v 16:30 | Muži
HC Dukla Jihlava
HC Slavia Praha
×
Dnes v 16:00 | Junioři
BK Mladá Boleslav
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:15 | Dorost
HC Tábor
HC Dukla Jihlava