Podaří se Dukle potřetí v domácím prostředí bodovat? V pátek vyzve Vítkovice

27.09.2017 / Tomáš Kalas

Dukla se představí po venkovním dvojzápasu počtvrté doma. Tentokrát bude jejím soupeřem tým z daleké Ostravy, HC Vítkovice Ridera. Jihlava bude usilovat o třetí domácí vítězství, Vítkovice budou chtít potvrdit svoji dobrou formu z úvodu sezony a připsat si čtvrté vítězství v řadě. Zda se domácí budou potřetí radovat před svými fanoušky, nebo si Ostravané připíší další výhru, mohou diváci sledovat v pátek 29. září 2017 od 17:20 (od 18:25 vysílá živě ČT sport). Před úvodním buly proběhne slavnostní akt – Dukla se rozloučí se svými dlouholetými hráči Jiřím Dobrovolným a Lukášem Sáblíkem. Zároveň také dochází k úpravám na HZS, přesunuje se sektor hostí - více se dočtete zde.

Jihlava vyjela v uplynulém týdnu dvakrát ven, nejdříve do Pardubic, kde si především vlivem nepovedené první třetiny odvezla prohru 5:7. Do zápasu vstoupila Dukla dobře, již po 67 vteřinách vedla 1:0, ovšem ve dvanácté minutě již tahaly Pardubice za výrazně delší konec provazu, když otočily na 4:1. Červenožlutí ale stihli do přestávky jedním gólem snížit, během druhé třetiny vstřelit kontaktní branku a zkraje třetí části Richard Diviš vyrovnal. Jenže Dynamo vsítilo další tři branky a jihlavský Jiří Rys svým prvním extraligovým gólem zmírnil porážku.

Dva dny nato se hráči přesunuli o 110 km jihovýchodněji, do Brna. Když zkraje druhé třetiny zvýšil mistrovský celek již na 3:0, nevypadalo to, že by měla Dukla svému soupeři výrazněji zatápět. Nicméně Jihlavští se vzchopili a devět minut před koncem prohrávali pouze 2:3. Bod byl blízko, ale k vyrovnání při dvou jihlavských přesilovkách nedošlo a naopak při druhé z nich trefila Kometa prázdnou klec. Do mixzóny se po utkání na jižní Moravě dostavil Radek Hubáček, který i přes porážku našel prostor pro svůj humor, kterým je pověstný. „Jen bych podotkl, že tady doma nejsem. Byl jsem doma za Lužánkami, ale tam už zimák bohužel nestojí,“ vypálil na otázku novináře, jak se cítil po dlouhé době opět doma. Jihlavský útočník ale nedokázal vysvětlit, proč vždy Dukla prohrává velmi těsným rozdílem na venkovních stadionech. „Je to čtvrtý nebo pátý zápas, kdy prohráváme o dva tři góly a pak najednou začneme hrát. Nevím, čím to je. Jak kdyby z nás spadlo, že prohráváme 0:3, už nemáme co ztratit, začneme hrát a jedním gólem se dostaneme do hry,“ mrzí ho.

Loučení s legendami, posunutý začátek utkání a nový sektor hostí

Utkání začne úvodním buly netradičně v 17:20. Začátek byl posunut dle České televize, která bude utkání od 18:25 živě přenášet na kanálu ČT Sport. Před začátkem zápasu proběhne rozloučení s legendami jihlavského hokeje, brankářem Lukášem Sáblíkem a obráncem Jiřím Dobrovolným, kteří po postupu do extraligy ukončili svoji dlouholetou kariéru - čtěte zde. Zároveň také došlo k výrazným organizačním změnám na stadionu, byl přesunut sektor hostí pod sektor F a pro domácí fanoušky byl otevřen právě dřívější sektor hostí.

HC Vítkovice Ridera

Ostravský klub vstoupil do letošního ročníku dobře. Ze sedmi zápasů prohrál pouze dva, jeden navíc v prodloužení. Největší skalp si připsal ve 3. kole, neboť si výrazně vyšlápl na pražskou Spartu a nadělil jí šest gólů. V šestém kole dokázal taktéž ukončit neporazitelnost Chomutova, v prodloužení rozhodl Roman. Nejhůře bylo Slezanům proti Mladé Boleslavi, když se v 55. minutě prosadil z přesilovky hostující Klepiš a hosté vedli o jednu branku. Domácí se však dokázali zmobilizovat a 46 sekund před koncem v powerplay vyrovnat. V samostatných nájezdech střelou pod víko rozhodl Květoň o tom, že dva body zůstanou doma díky výhře 3:2 po nájezdech. Vítkovice táhne především David Květoň, který zapsal v sedmi zápasech šest gólů a jednu asistenci, drží si tak v průměru bod na utkání. Pozadu nezůstává ani jeho kolega Radoslav Tybor. Slovenskému forvardovi se povedl vstup do sezony a na jeho kontě visí čtyři góly a dvě asistence. Hosty taktéž drží zkušený gólman Patrik Bartošák, který dostal v sedmi utkáních 13 gólů a procento zásahů má 92,9 %.

Soupiska HC Vítkovice Ridera
Realizační tým HC Vítkovice Ridera

Poslední vzájemný zápas

V ročníku 2004/2005, kdy hrála Dukla extraligu naposledy, neměla v zápasech proti Vítkovicím dobré výsledky. V Ostravě totiž zapsala porážky 1:5 a 2:3, doma pak prohrála 3:5 a 2:3. Nyní se ale jedná o zcela jinou sezonu a jde o dva zcela odlišné týmy. Z dosud aktivních hráčů pamatuje tyto zápasy pouze jihlavský kapitán Tomáš Čachotský.

Extraliga 2004/2005:
HC Dukla Jihlava – HC Vítkovice Steel 2:3

Branky: 11. Mareš (Kuchyňa, Punčochář), 18. Jeslínek (Říha) - 10. Hulva (Malík), 29. Vůjtek (Varaďa, Malík), 41. Vůjtek (Varaďa, Peterek). Rozhodčí: Bolina - Sichrovský, Rozlílek. Vyloučení: 4:5, navíc Pinc (VIT) 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1920. Střely na branku: 30:35. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3.

HC Dukla Jihlava: Masalskis - Zajac, Buzek, Ficenc, Malena, Kuchyňa, Punčochář - Vostřák, Vala, Mareš - Padělek A., Hlouch, Altrichter - Jeslínek, Bakus, Čachotský - Kaděra, Říha, Rytnauer - Klimt
HC Vítkovice Steel: Pinc - Kubina, Philipp, Seman, Malík, Mojžíš, Hudec, Dresler - Vůjtek, Peterek, Varaďa - Irgl, Šimíček, Hubáček - Padělek I., Burger, Turek - Hulva, Štefanka, Köhler

Ačkoliv při posledním vzájemném zápase mezi Duklou a Vítkovicemi a vlastně i posledním vzájemném zápase mezi oběma kluby v sezoně 2004/2005 dělal Edgars Masalskis všechno možné, aby dovedl svůj tým k vítězství, nakonec ani jeho akrobacie neodvrátila vítězství Vítkovic 3:2. Utkání bylo tehdy jako na houpačce. Vítkovičtí vedli 1:0, ale Dukla ještě před první přestávkou otočila stav na 2:1. Ovšem Slezané ve druhé třetině srovnali Vladimírem Vůjtkem, jenž zkraje třetí části rozhodl o třech bodech pro hosty. Foto: Archiv HC Dukla Jihlava

Následující zápasy Dukly Jihlava:

Neděle 1.10.2017, 16:30: HC Škoda Plzeň – HC Dukla Jihlava
Pátek 6.10.2017, 17:30: HC Dukla Jihlava - HC Verva Litvínov
Neděle 8.10.2017, 16:00: Bílí Tygři Liberec - HC Dukla Jihlava

8. kolo Tipsport extraligy ledního hokeje, pátek 29.9.2017:

HC Oceláři Třinec - HC Olomouc (17:00)
HC Dukla Jihlava - HC Vítkovice Ridera (17:20)
BK Mladá Boleslav - HC Verva Litvínov (17:30)
Aukro Berani Zlín - Mountfield Hradec Králové (17:30)
Piráti Chomutov - HC Škoda Plzeň (17:30)
HC Dynamo Pardubice - HC Kometa Brno (18:00)
HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec (18:00)

9. kolo Tipsport extraligy ledního hokeje, neděle 1.10.2017:

HC Kometa Brno - HC Vítkovice Ridera (17:00)
Mountfield Hradec Králové - BK Mladá Boleslav (17:00)
HC Olomouc - HC Sparta Praha (17:00)
Aukro Berani Zlín - HC Oceláři Třinec (17:00)
HC Škoda Plzeň - HC Dukla Jihlava (17:30)
HC Verva Litvínov - Piráti Chomutov (17:30)
Bílí Tygři Liberec - HC Dynamo Pardubice (17:40)

10. kolo Tipsport extraligy ledního hokeje, pátek 6.10.2017:

HC Oceláři Třinec - HC Sparta Praha (17:00)
BK Mladá Boleslav - Aukro Berani Zlín (17:20)
HC Dukla Jihlava - HC Verva Litvínov (17:30)
Piráti Chomutov - Mountfield HK (17:30)
HC Vítkovice Ridera - HC Škoda Plzeň (17:30)
HC Dynamo Pardubice - HC Olomouc (18:00)
HC Kometa Brno - Bílí Tygři Liberec (18:00)

TABULKA TELH 2017/2018 PO SEDMÉM KOLE: