První gól v TELH ve 36 letech? To je asi extraligový rekord, směje se Josef Skořepa

30.09.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

U jihlavského forvarda Josefa Skořepy stoprocentně platí, že nejhezčí hokejové chvíle prožívá v druhé dekádě své kariéry. Ve své osmnácté sezoně mezi dospělými dokázal s Duklou postoupit mezi extraligovou elitu. V baráži tehdy vstřelil jediný gól, kterým ale rozhodl 10. kolo na ledě Motoru k jihlavské výhře 3:2. Nyní, v 35 letech a 9 měsících, zaznamenal premiérovou extraligovou branku. „To je asi extraligový rekord, co? Taky jsem si říkal, že už to tam konečně padlo, protože poslední gól jsem dal naposled v minulé baráži,“ raduje se nad trefou, která započala obrat Jihlavy z 1:2 na 4:2.

Nelehký zápas. Tato charakteristika na utkání mezi Duklou a Vítkovicemi platí dvojnásob. Zaprvé, Jihlavští si totiž během prvních dvou třetin vytvořili více gólových šancí a první z nich využili ve 25. minutě, ovšem Ostravané v závěru třetiny dvěma góly během 150 vteřin otočili stav. Jihlava tak šla do třetího dějství s jednogólovým mankem. Zadruhé, Josefu Skořepovi nepřidalo, že do extraligového kolotoče skočil po dvou absencích. „Byl to pro mě těžký zápas, protože jsem měl pět dní nevynucenou pauzičku. Ale vyhráli jsme, máme tři body do tabulky, a zvládli jsme to jako tým,“ raduje se z dalšího cenného obratu, ke kterému vedla – podobně jako v předešlém domácím klání proti Zlínu – vyhraná třetí třetina poměrem 3:0.

V závěrečné dvacetiminutovce předvedla Dukla pořádný fičák. Asi nejvýraznější statistikou, ukazující na jasnou převahu domácích barev, byl poměr střel třetího dějství. 21:7 ve prospěch Jihlavy. Během první přesilové hry tohoto dějství vyslali jihlavští hokejisté na soupeřovu branku snad osm střel a v podobném kolotoči pokračovali i nadále. „Myslím si, že jsme soupeře motali celou třetí třetinu. Nabídli nám nějaké přesilovky a v týdnu před zápasem jsme se na početní výhody připravovali. Taky to bylo vidět,“ domnívá se Josef Skořepa.

Po jeho vyrovnání na 2:2 byl stěžejní okamžik tři a půl minuty před koncem, kdy měli Vítkovičtí obrovskou šanci. Jenže nevyužili jí a za další minutu se radovala Jihlava. Filip Seman po hezké kombinaci s Lukášem Žálčíkem trefil vítězný gól a když přidal Radek Hubáček trefu do prázdné klece, oslavy mohly začít. Dle reportéra Českého Rozhlasu Vysočina Jana Kodeta se pořádně bavily i fanynky pokročilejšího věku, jenž samou radostí nad třemi body poskakovaly do rytmu oslavných chorálů z kotle. „Tak já jsem taky hopsal a to je mi pětatřicet. Myslím si, že hopsal celý zimák, a to je pecka,“ směje se „Skořápka.“

VIDEOOHLASY S JOSEFEM SKOŘEPOU


Snad každý zápas Tipsport extraligy ledního hokeje je zajímavý, o tom není sporu. Ovšem když se k tomu přičte příběh jihlavského útočníka Michala Hlinky, který odehrál deset sezon z dvanácti předešlých v barvách Vítkovic (A-tým, juniorka, starší dorost), je o motivaci postaráno dvojnásob. „Do utkání jsem šel naplno, snažil jsem si ho co nejvíce užít. Je to taková výzva, když hraju proti týmu, kde jsem strávil strašně dlouhou dobu,“ přiznává sympaticky odchovanec kopřivnického hokeje, jenž v mládežnických kategoriích přešel právě do Vítkovic.

Svému bývalému týmu uštědřil branku, když v pětadvacáté minutě otevřel skóre. Svojí střelou – golfákem od modré přesně do bližší šibenice – překvapil kompletně všechny, a možná i sám sebe. „Prostě jsem plácnul do puku. Jako neříkám, že jsem se nechtěl trefit, ale moc golfem nestřílím. Naštěstí jsem Bartéze překvapil a vymetl jsem to tam,“ popisuje svojí trefu a při videorozhovoru nešetří chválou nad jihlavskými fanoušky, kteří i za nepříznivého stavu neúnavně podporovali Duklu za cestě k otočením zápasu. „Lidi nám určitě hodně pomohli. Na stadionu byla super atmosféra, hnali nás dopředu a o to lépe se nám hrálo.“

VIDEOOHLASY S MICHALEM HLINKOU


TRENÉŘI: FRANTIŠEK ZEMAN (HC DUKLA JIHLAVA) A JAKUB PETR (HC VÍTKOVICE RIDERA)

Autoři videí: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


SESTŘIH ZÁPASU: HC DUKLA JIHLAVA – HC VÍTKOVICE RIDERA 4:2

Autor videa: YouTube HZStv1