Rozloučení s Jiřím Dobrovolným a Lukášem Sáblíkem proběhne před úvodním buly Dukly s Vítkovicemi

27.09.2017 / Tomáš Lysý

Před zahájením utkání 8. kola TELH mezi týmy HC Dukla Jihlava – HC Vítkovice Ridera, které startuje netradičně již v 17:20, dojde ze strany vedení Dukly ke slavnostnímu aktu. Klub se bude loučit se svými odchovanci a dlouholetými hráči Dukly, gólmanem Lukášem Sáblíkem a obráncem Jiřím Dobrovolným. K rozlučce dojde bezprostředně po nástupu hráčů obou týmů na ledovou plochu. Přijďte se i vy, fanoušci, s oběma bývalými hráči rozloučit a poděkovat jim za odvedené služby.

JIŘÍ DOBROVOLNÝ
592 UTKÁNÍ ZA DUKLU JIHLAVA (28 GÓLŮ, 106 ASISTENCÍ)

Odchovanec Dukly Jihlava nastoupil za A-tým poprvé v sezoně 1998/1999. Bohužel pro něj i pro celý tým se jednalo o ročník, kdy Dukla prvně ve své historii sestoupila do první ligy. Po sestupu odešel tehdy devatenáctiletý bek do Plzně, druhém osudovém klubu své kariéry, kde hrál následující tři sezony. V ročníku 2002/2003 si vyzkoušel angažmá hned na třech frontách – v extraligovém Havířovu, znovu v Dukle a ve finském Kokkolan Hermes, hrající druhou nejvyšší tamní soutěž. U jihlavského postupu v roce 2004 nebyl, působil znovu v Plzni a v Berouně. Za Jihlavu si zahrál až o rok později, kdy se červenožlutým nepodařilo udržet extraligovou příslušnost.

Následující ročník se mihl v Plzni a naopak více prostoru dostával v Jihlavě. V dalších dvou letech se jeho vytížení za plzeňský tým výrazně zvedlo a nastoupil zde k dalším 64 utkáním. Během sezony 2009/2010 se z angažmá v městě piva znovu vrátil do Dukly Jihlava a vydržel zde dalších sedm sezon. Jako kapitán dotáhl Jihlavu v roce 2016 do extraligové baráže, kde celý tým nasbíral cenné zkušenosti, jenž zúročil o rok později. Poslední sezona kariéry nebyla pro „Dobrase“ jednoduchá. V posledním přípravném utkání se zranil a byl měsíc mimo hru. Poté nastoupil do 32 utkání, než mu vystavil další stopku nešetrným zákrokem kladenský zlý muž Josh Gratton. Ovšem sezonní trable vyvrcholily sladkou odměnou. Jiří Dobrovolný se vrátil přesně v 11. kole baráže 2017, kdy si Dukla v domácím utkání proti Karlovým Varům zajistila po dvanácti letech postup do extraligy. „Je to pro mě největší úspěch hokejové kariéry. Čekal jsem na něj 19 let. Konečně jsem se dočkal. Postoupil jsem s Duklou do extraligy, ze které jsem s Duklou před devatenácti letech sestoupil,“ říkal dojatě v postupových emocích ve videorozhovoru.

VIDEOROZHOVOR S JIŘÍM DOBROVOLNÝM O JEHO KARIÉŘE

Jiří Dobrovolný s pohárem pro mistra WSM Ligy 2015/2016.

KAPITÁN. Během utkání Dukly s Motorem v lednu 2017, které bylo pojato jako oslava 60. let vzniku Dukly Jihlava, plnil Jiří Dobrovolný roli jihlavského kapitána. Foto: Tomáš Buksa 2x

LUKÁŠ SÁBLÍK
305 ZÁPASŮ ZA DUKLU JIHLAVA

Další odchovanec klubu, který za seniorský tým Jihlavy naskočil už v sezoně 1994/1995. Tehdy mu bylo osmnáct let. V Jihlavě spolu s Jiřím Dobrovolným zažil první sestup v roce 1999 a se svým bývalým spoluhráčem má stejné i to, že nebyl u opětovného návratu klubu do extraligy. Před sezonou 2003/2004 totiž odešel do Karlových Varů, po Dukle svého oblíbeného celku. V prvním roce odchytal za Energetiky jen dva zápasy a velké jméno si udělal především v prvoligovém Slovanu Ústečtí Lvi, kde strávil takřka tři celé sezony a stanovil zde dosud platný rekord v počtu čistých kont za sezonu (11).

Životní sezony na něj teprve čekaly. V ročníku 2006/2007 již stabilně nastupoval za extraligové Karlovy Vary, se kterými další sezonu slavil stříbro a další rok nato dokonce mistrovský titul. V lázeňském městě působil až do roku 2011. Poté si vyzkoušel první zahraniční angažmá ve slovenském HKM Zvolen a také naskočil do jednoho zápasu EBEL za Znojmo. V sezoně 2012/2013 oblékal dres českobudějovického Mountfieldu, aby se před startem dalšího soutěžního ročníku vrátil domů do Jihlavy. Památná je především sezona 2014/2015 a sedmý zápas čtvrtfinále s Kladnem, ve kterém hájil branku Dukly a se svými spoluhráči se radoval z postupu dále. Bez jakékoliv zápasové praxe naskočil v baráži 2016 do posledních třech jihlavských zápasů a svými čísly ohromil – 93,9% úspěšnosti zákroků a 1,59 průměr inkasovaných gólů. V posledních čtyřech sezonách byl v kabině Dukly gólmanským mentorem pro své mladší kolegy, kterým udával cenné rady – David Rittich, David Honzík, Miroslav Svoboda by mohli vyprávět, stejně jako Jakub Škarek, jenž má portrét Lukáše Sáblíka letos na své masce. Bohaté zkušenosti ze své kariéry předává dále, jelikož v Dukle působí jako trenér gólmanů a je asistentem Marka Melenovského u B-týmu mladšího dorostu.

VIDEOROZHOVOR S LUKÁŠEM SÁBLÍKEM O JEHO KARIÉŘE


Lukáš Sáblík během posledního tréninku za A-tým Dukly den po zápase proti Karlovým Varům v 11. kole baráže 2017, ve kterém Jihlava vybojovala návrat do extraligy. Foto: Ladislav Jonák

STRÁŽCE JIHLAVSKÉ SVATYNĚ. Takto hájil Lukáš Sáblík branku Dukly Jihlava v sezoně 2012/2013 při utkání s českobudějovickým Motorem. Vlevo jeho tehdejší spoluhráč Tomáš Kaláb, vpravo Jiří Dobrovolný. Foto: Josef Plechatý